Verdensarvforum 2023

3.-5. mai 2023 gikk Verdensarvforum av stabelen på Bryggen i Bergen. Denne gangen fikk deltakerne oppleve verdensarven på Bryggen i Bergen og tema var «Verdier og verdensarv».

Verdensarvforum 2023

Et felleskapsprosjekt 

Som klima- og miljøminister Espen Barth Eide sa i forkant av årets Verdensarvforum så er forvaltningen av verdensarven et fellesskapsprosjekt: "Verdensarvforum er et svært viktig samlingspunkt for alle som er involvert i å beskytte verdens kultur- og naturarv. Jeg håper årets samling gir alle som deltar bedre forståelse for ansvaret, mulighetene og forpliktelsene som ligger i å ta vare på verdensarven".

Verdensarvforum arrangeres av Norges Verdensarv og er landets viktigste møteplass for alle som jobber med verdensarv. I år hadde vi også utvidet invitasjonen til andre deler av UNESCO-familien. I tillegg til det faglige konferanseprogrammet ble det holdt fem lokale workshops hvor deltakerne fikk oppleve den fantastiske verdensarven på Bryggen på nært hold og møte nye og gamle verdensarvkolleger.

Verdier og verdensarv

Tema for årets konferanse var «Verdier og verdensarv» og vi spurte: Hvilke verdier er vi satt til å forvalte, hvordan har de blitt skapt, og hvordan kan vi best bringe verdiene videre til nye generasjoner? Hva skjer når forvaltningen av verdensarv kommer i konflikt med andre interesser, som for eksempel næringsutvikling eller utvikling av infrastruktur. Denne våren har det vært en engasjert debatt på mange av de norske verdensarvstedene om behovet for verdiskaping og hvilke utfordringer og rammer som følger med verdensarvstatusen. Vi så frem til å sette dette på dagorden på årets Verdensarvforum, hvor vi også spurte: Kan verdensarvstedene være fyrtårn og vise vei til en mer bærekraftig lokal samfunnsutvikling og nye former for verdiskaping?

Professor Kristin Asdal innledet konferansen med et personlig, faglig og engasjert innlegg: "Å arve verden. Om å forvalte verdier, spore verditråder og ulike måter å se verdier på". Asdal spurte: Hva er verdi og verdifullt? Hvordan forvalter vi det som er kjært for oss? Vi vet kanskje ikke helt hva verdi er, men det vi vet er at vi hele tiden forvalter verdier. Men, hvordan gjør vi det og hvordan gjør vi det på en god måte? Og hvordan setter vi egentlig pris på det som ikke egentlig har noen markedspris, nemlig verdensarv og naturen? Asdal som er professor i vitenskaps- og teknologistudier, har gjennom mange år forsket på natur og hvordan vi forvalter naturen. Hun har skrevet om økonomers strev for å sette en pris på natur, om naturforkjemperes forsøk på å overbevise om at naturens verdi ikke kan måles i pris og om en rekke av forvaltningens og demokratiets verktøy.

Politisk engasjement for verdensarv

Ved årets Verdensarvforum var vi spesielt glade for at klima- og miljøminister Espen Barth Eide deltok, det er første gang klima- og miljøministeren deltar på forumet. Ministeren holdt åpningsforedraget og deltok også både i panelsamtale med politikere fra Bergen og Vestland fylke og leder av Norges Verdensarvs Politiske Råd om verdiskaping og verdensarv.

Klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide løftet fram hvor viktig det er at det «ska bo folk i husan», at samarbeidet oss imellom er essensielt, og at framtida tross alt er mer bærekraftig enn fortida. Han understreket også at det er både et nåløye og et privilegium å være verdensarv, og det er noe av det vi må formidle hver eneste dag, blant annet til våre folkevalgte. Det er viktig at vi plasserer blikket mot framtida, for verdensarven, og at verdensarven faktisk får en plass i framtida. Vi skal ta vare på naturen og kulturen på en slik måte at vi overleverer den i bedre stand, til våre etterkommere, enn vi fikk den overlevert.

Politikerne våre tok ballen fra ministeren, samtidig som de i den politiske panelsamtalen utfordret ministeren på at det også på nasjonalt politisk nivå må arbeides mer med samarbeid mellom departementene. Det kreves flerårige tiltak og forutsigbarhet for å ta verdensarven inn i framtida og fylle den med nytt innhold, samtidig som vi jobber med bevaring. Det trengs folk i husan, men da må det finnes helårlige arbeidsplasser, hus å bo i og muligheter for å skape seg gode liv i hvert enkelt lokalsamfunn.

Verdensarvkoordinatorene ga oss et oppdatert blikk på de ulike verdensarvene vi har i Norge, og her lå det også noen klare oppfordringer til alle i salen, ministeren inkludert. For at vi skal kunne bli rå, smarte, best og innovative i vårt arbeid, så kreves det at vi får mulighet til å bli «ikon også i statsbudsjettet». At vi for eksempel får hjelp til å ta vare på verdensarvbønder, at vi går sammen om å sikre befolkningsutvikling og at det bygges lokal kompetanse. Vi vet at vi klarer å skape masse for få midler, men vi trenger hjelp for å ta det neste steget, for å skape ei felles retning og å løfte fram levende lokalsamfunn. «Verdibevisste politikere» er ferskvare, og det må vi som er satt til å forvalte verdensarven være med på å skape. Erfaringsutveksling oss imellom er sentral, og det at vi klarer å jobbe sammen mot et felles mål. 

Kjærlighet til naturen

Filmskaper Margreth Olin var invitert til Verdensarvforum 2023 for å snakke om arbeidet med hennes nyeste film "Fedrelandet" (som nylig også ble Norges Oscar-kandidat!). Det er en dypt personlig film som handler om Olins 85 år gamle far, og som forteller om forholdet vi har til naturen og hva som er verdifullt i livet. Hun var i samtale med Eivind Eidslott om filmen og vårt forhold til naturen og mange ble svært berørt av budskapet hennes. «Fedrelandet» tok oss tilbake til røttene. Til det det virkelig handler om. «Naturen har satt betingelsene for liv og død», sa Margareth Olin. Hun spilte på de innerste følelsene og vi kjente at det påvirka oss.

En arena for kunnskapsdeling

Forumet ga rom for ærlige og åpne diskusjoner og fungerte som en læringsarena og en synliggjøring av det store nettverket som verdensarvfamilien er. Ved å løfte frem mange gode eksempler bidro forumet med nyttig kunnskapsdeling, og det knytter både de åtte verdensarvene og de ulike instansene og forvaltningsnivåene rundt verdensarven tettere sammen. Både ved at vi fikk tydeliggjort hvilke roller de ulike aktørene har og hvordan vi samlet sett på best mulig måte kan ivareta arven.

Kanskje bidro også forumet til å øke forståelsen av de ulike rollene, og peke på endringer som bør gjøres i det videre arbeidet. Leder for Den norske UNESCO-kommisjonen Rebekka Borsch deltok også på Verdensarvforum 4. mai og tema for hennes foredrag var: "Hvordan kan vi skape mer samspill og verdiskaping i den norske UNESCO-familien?». Dette ble også fulgt opp i en egen paneldebatt med deltakere fra den større UNESCO-familien. Det arbeidet vi alle gjør er tufta på UNESCOs opprinnelige formål – ønsket om varig fred. Og her var oppfordringen klar fra generalsekretær i UNESCO, Rebecca Bosch: Vi må i enda større grad trekke de unge inn i vårt arbeid. Vi må mobilisere barna, utvikle stoltheten og identiteten. For natur og kulturskattene våre er identitet. Og det arbeidet er ikke bare opp til verdensarvpedagogene. Det er også oppgaven til ministeren, riksantikvaren, medlemmene av politisk råd, formidlerne, forvalterne, forskerne og alle andre. Vi som jobber med verdensarv ser dette gjennom arbeidet vårt hver eneste dag, og vi ser det blant annet tydelig når det oppstår store kriser i verden, som den pågående krigen i Ukraina. Natur- og kulturarv rammes fordi det er noe av det som treffer oss, påvirker oss og lammer oss aller mest.

Verdensarvforum på Bryggen i Bergen ga oss mulighet til å utvikle nye ideer og skape nye synergier og samarbeid, og bli kjent med på kryss og tvers av den store verdensarv- og UNESCO-familien. Vi gleder oss til fortsettelsen.

En stor takk til våre støttespillere

Avslutningsvis vil vi takke Riksantikvaren, Miljødirektoratet og Den norske UNESCO-kommisjonen, for generøs støtte og deltakelse i programmet. Riksantikvar Hanna Geiran fra Riksantikvaren og seksjonsleder Terje Qvam snakket om utviklingstrekk som påvirker arbeidet med verdensarv og bevaring av den norske verdensarven.

«Verdensarven er menneskehetens minnebok» har det blitt sagt i løpet av det forumet her. Og det er jo ikke bare her lokalt og nasjonalt dette gjelder, men også ute i resten av verden. Og det her klarer vi jo ikke alene, vi som har verdensarv på dagsorden daglig. Fylkeskommuner og kommuner har et sentralt og stort ansvar, sa Hanna Geiran. Verdensarv må med i kommune- og arealplanlegging. For alt henger sammen med alt, og det er forventninger om at vi skal mestre å ta vare på verdensarven. Men da må nasjonale myndigheter også på plass, de må ta sitt ansvar, være tydelige, samarbeide sektorene og departementene imellom, og legge til rette for at den politikken som forlanges, faktisk er mulig å gjennomføre.

Og midt oppe i alle diskusjonene og de store spørsmålene som verdensarvforum har lagt til rette for, har Bergen vært ei fantastisk ramme rundt det hele. Stor takk går til Bergen kommune og Vestland fylke for støtte og for en storslått mottakelse i Håkonshallen og festmiddag med fylkesordfører Jon Askeland som vert. Vi er også svært takknemlige for det brede samarbeidet med en rekke faglige samarbeidspartnere og støttespillere med Fagrådet for Bryggen i Bergen og verdensarvkoordinator Hege Bakke-Alisøy i spissen for det hele. Tusen takk til Stiftelsen Bryggen, Bryggens Venner, Bryggens Private Gårdeierforening, Universitetet i Bergen, Visit Bergen og mange flere aktører her i Bergen. Det ble også en fantastisk opplevelse å få samles og oppleve Bergens eldste kirke, Mariakirken og lytte til Bergen Domkirkes Jentekor.

Fakta om Verdensavforum:

Verdensarvforum er landets viktigste møteplass for alle som jobber med verdensarven. Det er en åpen konferanse som organiseres av Norges Verdensarv hvert andre år hvor folk fra forvaltning, formidling, forskning, næringsliv og frivillige organisasjoner møtes. Forumet gir alle oss som jobber med verdensarv en unik anledning til å dele kompetanse, utveksle erfaringer og kunnskap. Mange av oss sitter i små fagmiljøer til daglig og forumet er derfor et viktig felleskap, et nettverk og en sosial arena.

Norges Verdensarv har tre hovedsatsinger i den inneværende strategiperioden (2021-2024):

  • Vi skal styrke samarbeidet med alle de åtte verdensarvstedene
  • Vi skal bidra til å ivareta verdensarvstedenes felles interesser og med det en offensiv verdensarvpolitikk
  • Vi skal øke kjennskapen til den norske verdensarven og bidra til lokal verdiskaping.

Verdenarvforum bidrar til alle disse tre målene.