Norges Verdensarv ble etablert på Røros i 2007 etter initiativ fra de norske verdensarvstedene. Vi er en medlemsorganisasjon for alle som jobber med eller har interesse for verdensarv. I dag har vi kontor i Oslo.
Norges Verdensarvs har som formål å ivareta og fremme de norske verdensarvstedenes fellesinteresser og bidra til bevaring og utvikling i samsvar med UNESCOs verdensarvkonvensjon og beste praksis. I den statlige verdensarvpolitikken er de åtte verdensarvstedene gitt en rolle som fyrtårn for beste praksis innen natur- og kulturminneforvaltning. Norges Verdensarv er en pådriver og sentral partner i dette arbeidet.
Norges Verdensarv skal:
Norges Verdensarv arbeider for å øke kunnskapen om den norske verdensarven hos et bredt publikum og er et åpent nettverk for alle som jobber med verdensarv. Steder som blir nominert og innskrevet, kan i fremtiden slutte seg til nettverket.
UNESCOs fem strategiske målsetninger for arbeid med verdensarv ligger også til grunn for Norges Verdensarvs arbeid. Disse er: Credibility (troverdighet), conservation (bevaring), capacity-building (kapasitetsbygging), communication (kommunikasjon) og communities (lokalsamfunn).
Last ned Norges Verdensarvs strategi for perioden 2021-2024Styremedlemmer
Jan S. Dølør (styreleder)
Kirsti Sæter (nestleder)
Anders Sandvik (styremedlem)
Einar Holtane (styremedlem)
Erling Opheim (styremedlem)
Ingebjørg Njøs Storvik (styremedlem)
Varamedlemmer:
Katrin Blomvik
Geir Ivar Johansen
Sekretariat
Liv Astrid Sverdrup, direktør
E-post: las@norgesverdensarv.no
Liv Astrid Sverdrup har vært direktør i Norges Verdensarv siden 2020. Liv Astrid har tidligere vært utstillingsleder ved Nobels Fredssenter.
Martin er prosjektleder for barne- og ungdomssatsingen vår Verdensarvinger. Martin har tidligere jobbet som prosjektleder i Norges Sjakkforbund.
Anette jobber som pedagog og formidler i prosjektet Verdensarvinger. Anette har tidligere jobbet ti år som lærer i Oslo-skolen, og som formidler og prosjektleder ved Munch.
UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. Organisasjonens mål er å bidra til fred og trygghet gjennom internasjonalt samarbeid på disse områdene. UNESCO ble opprettet 16. november 1945, og Norge ble medlem i 1946.
UNESCO arbeider for å skape dialog basert på respekt for felles verdier og verdighet for alle kulturer i verden.
UNESCO er en organisasjon under FN, som jobber for fred og trygghet gjennom utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. UNESCO vedtok i 1972 en konvensjon om verdens natur og kulturarv. Konvensjonen skulle bidra til mer og bedre dialog basert på respekt for felles verdier og verdighet for alle kulturer i verden. For å gjøre dette ble det laget en liste over de stedene i verden som har hatt stor betydning for vår felles kulturarv. Disse stedene trenger og fortjener ekstra oppmerksomhet og respekt, for å sikre at stedene får stå til våre etterkommere. Noen av de mest kjente stedene i verden som er på listen er blant annet pyramidene i Egypt og den kinesiske mur.
Om verdensarvNorge sluttet seg til verdensarvkonvensjonen tidlig, og allerede ved UNESCOs andre innskriving i 1979 ble de to første stedene i Norge med. I dag har Norge åtte steder innskrevet på verdensarvlisten: Struves meridianbue, Bergkunsten i Alta, Vegaøyan, Røros bergstad og Circumferensen, Vestnorsk fjordlandskap, Urnes stavkirke, Bryggen i Bergen og Rjukan-Notodden Industriarv. De norske verdensarvstedene viser en stor variasjon, fra områder med storslått naturarv, til kulturlandskap, historiske bysentre og industri. I tid spenner den kulturhistoriske delen av verdensarven i Norge fra 7000 år tilbake i tid og fram til det 20. århundre.
Flere av de åtte verdensarvområdene i Norge strekker seg over flere kommuner. Alle de 20 kommunene som har verdensarv, aktuelle fylkeskommuner, museer, stiftelser, verneområdestyrer, næringsinstitusjoner, frivillige organisasjoner er medlemmer. Det er også mulig for privatpersoner å bli medlem i Norges Verdensarv.
Verdensarvstedene skal forvalte, bevare og utvikle vår natur- og kulturarv på en forbilledlig måte og dele erfaringene med andre. Norges Verdenarv er pådriver og sentral partner i dette arbeidet. I de senere år har Norges Verdensarv hatt stort fokus på å formidle verdensarven. Det omfatter blant annet utstillingen "Vår verdensarv", filmer, TV-serie og en bok om verdensarven i Norge. Norges Verdensarv jobber også med å øke engasjementer for verdensarv blant barn og unge gjennom storsatsingen Verdensarvinger.
Verdensarvforum er landets viktigste møteplass for alle som jobber med verdensarven. Det er en åpen konferanse som organiseres av Norges Verdensarv hvert andre år hvor folk fra forvaltning, formidling, forskning, næringsliv og frivillige organisasjoner møtes. Forumet gir alle oss som jobber med verdensarv en unik anledning til å dele kompetanse, utveksle erfaringer og kunnskap. Mange av oss sitter i små fagmiljøer til daglig og forumet er derfor et viktig felleskap, et nettverk og en sosial arena.
Våren 2023 ble konferansen holdt ved Bryggen i Bergen med tema: “Verdier og verdiskaping”.
Verdensarvforum